4x Thanksgiving recepten | Not Just BBQ (2024)

Stap het feestelijke seizoen binnen met een heerlijke twist voor Thanksgiving! Terwijl de herfstblaadjes vallen en de geur van dankbaarheid in de lucht hangt, is er geen betere manier om samen te komen dan rondom de barbecue. We hebben voor jouw inspiratie een paar makkelijke, luxe en verrukkelijke barbecue recepten die de traditionele Thanksgiving gerechten naar een geheel nieuw niveau tillen.

Van botermalse luxe beef, klassieke stoofgerechten tot verrassende bijgerechten zoals pastinaak chips en vlees & groente pie’s met een deeg dakje – ontdek hoe je de smaken van de grill combineert met de warmte van deze speciale feestdag. We hebben de recepten voor je uitgewerkt en zelfs filmpjes zodat je ziet hoe je ze maakt. Hoe makkelijk!

We wensen je heel gezellige Thanksgiving, geniet van elkaar en je gerechten.

We maakten voor je:

  • Malse Taurus beef met pastinaak chips
  • Boterzachte Picanha
  • Beef pot pie onder een deeg dakje
  • Klassieke Boeuf Bourguignon

Fijne Thanksgiving!

1. Malse Taurus beef kotelet met pastinaak chips

Wil je een exclusief stukje supermals vlees met Thanksgiving? Dat bovendien niet zo lang hoeft te garen? Dan is de Taurus beef kotelet voor jou. Boterzacht, en smelt op je tong. We maakten een feestelijk chique uitvoering met pastinaak snippers en kort gegrilde trostomaat. Super simpel. En zo lekker zacht.

Speciale dagen vragen om delicate gerechten waarbij we onszelf net wat meer uitdagen en op zoek gaan naar iets verrassends en ongewoons. Taurus runderkoteletten zijn niet het hele jaar verkrijgbaar omdat ze niet altijd zo gesneden worden.

> > BEKIJK HIER DE HOW-TO VIDEO < <

Ingrediënten

  • 2x 350 gram Taurus beef kotelet
  • 1 pastinaak
  • Enkele takken trostomaat
  • Olijfolie
  • Not Just BBQ firestarters
  • Not Just BBQ Smoke Wood hickory
  • Not Just BBQ BBQ steak grinder

Bereidingswijze

  1. De Big Green egg staat ingericht op direct heat met het gietijzeren rooster er in en op ca. 200 graden.
  2. Schil dunne plakjes van de pastinaak (wij gebruikten een schaaf). Marineer kort in wat olie en
  3. Gril de groenten los op het rooster rondom tot ze een kleurtje hebben en leg ze dan even apart met het restant olie en kruiden en plaatsen dit hoger in de Big Green Egg op het RVS rooster om ze even door te laten garen.
  4. Dan stoken we de Big Green Egg weer iets meer op naar ca. 230 graden.
  5. Marineer de entrecotes kort met een beetje olie en kruiden van de BBQ steak Grinder
  6. Gril de entrecotes aan beide kanten op direct heat.
  7. Halverwege even een kwartslag draaien voor de mooie grillmarks. Let op, ze zijn snel klaar en beter te rood dan te gaar. Laat even rusten en snijdt daarna in superdunne plakjes.
  8. Serveer de entrecotes met de groenten ernaast en wat saus. Dit is echt een ongelooflijk zachte malse entrecote.

Snijd super dunne plakjes langs het bot. Serveer op een houten plank met daarnaast de geroosterde tomaatjes en pastinaak. Lekker met de rokerige, pittige Lemon Spicy HOT saus. of probeer alle vijf chilli sauzen, zoals de Smokey Sweet uit de Chilli Challenge set. Smakelijk!

YOU CAN’T GO WRONG. BE THE MASTER.

2. Boterzachte Picanha Chimichurri met asperges

Picanha, onder Nederlanders ook wel staartstuk genoemd is een heerlijk mals stuk van de rund. En makkelijk te bereiden voor Thanksgving op je barbecue. Gemarineerd met de Chimichurri rub, gegrilde groene asperges en Hasselback aardappels. You can’t go wrong, be the master!

> > BEKIJK HIER DE HOW-TO VIDEO < <

4x Thanksgiving recepten | Not Just BBQ (6)

Ingrediënten

  • Stuk picanha van ongeveer 600-700g
  • 300g groene asperges
  • 6 vastkokende aardappels van gemiddelde grootte
  • De Chimichurri Rub
  • De Spicy Chip Shaker
  • Zout en peper
  • Olie

Bereidingswijze

  1. Bereid de barbecue voor naar voorkeur. Zorg dat de kolen heet genoeg zijn dat de barbecue een temperatuur van 200°C. Leg het rooster op de barbecue voor direct grillen.
  2. Haal de picanha op tijd uit de koeling zodat deze op temperatuur kan komen. Dep deze droog en snij eventueel losse stukjes vet weg. Met een mes ga je in de kant met het vet een ruitpatroon insnijden. Nadat dit erin gesneden is, pak je de Chimichurri Rub en bestrooi het vlees royaal aan beide kanten. Smeer goed in met de handen en laat even staan zodat de smaken goed in het vlees kunnen trekken.
  3. Als de barbecue een temperatuur van 200°C heeft bereikt ga je het vlees met de vetkant op de barbecue leggen. Dit gaat kort en snel zijn. Het vet zal wat gaan smelten en kan op de hete kolen terecht komen, hierdoor kan het gaan vlammen. Als dit gebeurt verplaats je de picanha zodat de vetlaag niet verbrand. Binnen een paar minuten ontstaat er een bruine korst, dan is het tijd om het vlees van de barbecue af te halen.
  4. Verwissel voorzichtig het directe grillen met het indirect grillen. Laat de barbecue wat afkoelen tot een temperatuur van 110°C heeft bereikt. Steek de kernthermometer in de picanha en leg deze met de vetkant boven op de gril bij het indirect grillen. Doe de barbecue dicht en laat het stuk vlees garen. Voor een mooie rode binnenkant, wacht tot de picanha een kerntemperatuur van 45°C heeft bereikt. Dat duurt meestal tussen de 1-1,5 uur.
  5. Terwijl de picanha aan het garen is op de barbecue bereid je de groenten voor. Bij groene asperges is het onderste deel wat taai en wordt er vaak afgehaald. Pak de asperges onderaan vast en buig deze tot het onderste deel eraf knapt. Zo weet je precies welk deel van de asperges te eten zijn en welke niet. De asperges worden gekruid met zout en peper, om zo hun eigen authentieke smaak te behouden.
  6. Voor de hasselback aardappels heb je de saté prikkers nodig. Steek zo laag mogelijk een saté prikker over de lengte door een aardappel heen. Dit is om te voorkomen dat je de aardappels zometeen helemaal doorsnijd. Snij de aardappel in dunne plakjes, maar dus niet helemaal door. Zodra de aardappel helemaal gesneden is kan je het saté stokje er weer uit halen. Doe dit ook bij de overige aardappels. Als alle aardappels klaar zijn pak je de Spicy Chip Shaker. Schud deze voor gebruik zodat alle kruiden klaar zijn voor gebruik en besprenkel genereus over de aardappels. Zorg ook dat tussen de plakjes goed veel kruiden zit.
  7. Als de picanha klaar is haal je deze van de barbecue af. Wikkel hem in aluminium folie en laat de temperatuur oplopen tot 55°C. Smeer de barbecue in met wat olie om te voorkomen dat de groenten aan het rek gaan plakken. Laat wat meer zuurstof toe bij de barbecue zodat de temperatuur weer wat oploopt, dit is geheel voorkeur. Voor wat zachtere meer gesmoorde groenten laat de temperatuur lager en neem langer de tijd.
  8. Als de groenten klaar zijn bij de barbecue kan de picanha gesneden worden. Vang het sap wat uit het vlees komt vooral op, dit kan je lekker over het vlees gieten als het op je bord ligt. Maak je bord op met de groenten en de picanha en smullen maar!

4x Thanksgiving recepten | Not Just BBQ (7)

3. Boeuf Bourguignon klassiek stoofgerecht op de BBQ

Dit langzaam gegaarde stoofgerecht is een klassiek Frans gerecht bomvol smaak. Het is gemaakt van rundvlees gestoofd in rode wijn, verrijkt met spek, uien en champignons. Het is echt zo’n familiestijl ‘opscheppen maar’ stoofpot, perfect voor Thanksgiving.

NOT JUST BBQ heeft naast Boeuf Bourguignon nog twee klassieke kruiden- en specerijenmixen ontwikkeld om heerlijke winter stoofgerechten te maken op de BBQ voor het koudere winterseizoen. Of in de pan of op het fornuis, natuurlijk. Gewoon rundvlees of wildvlees kruiden, groenten of aardappelen toevoegen, in een gietijzeren pan op de barbecue leggen en zachtjes laten stoven. Makkelijk te bereiden en heerlijk om op te warmen op koude winteravonden.

Ingrediënten

  • Not Just BBQ Boeuf Bourguignon Mix
  • Not Just BBQ Firestarters
  • 10 gram spek, in blokjes gesneden,
  • 1-2 eetlepel olijfolie
  • 1 kg mager stoofvlees (bij voorkeur karbonade), in blokjes en droog gedept
  • 1 ui, geschild en in plakjes gesneden
  • 1 grote wortel, geschild en in plakjes gesneden
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 fles van 750 ml volle, jonge rode wijn (*lees het bericht voor alternatieven)
  • 2 tot 3 kopjes water
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 18 tot 24 kleine witte zilveruitjes (of een pot zilveruitjes met water gespoeld en uitgelekt)
  • Gehakte peterselie
  • 1 pond verse champignons, in vieren gesneden
  • 2 eetlepels boter

Bereidingswijze

  1. Steek de bbq aan met Firestarters, zorg voor directe hitte 250 graden. Laat de pan mee warm worden.

  2. Breng een pan water aan de kook en voeg het spek toe. Kook 10 minuten, laat uitlekken en droog met keukenpapier. (Deze stap verwijdert het overtollige zout/rokerige smaak en laat een deel van het vet verdwijnen).

  3. Bak het spek in 2 tot 3 minuten goudbruin in een grote pan op de grill. Verwijder het spek met een schuimspaan en bewaar het.

  4. Bak het rundvlees aan alle kanten in de hete olie en het spekvet. Verwijder het gebruinde rundvlees en leg apart.

  5. Voeg in hetzelfde vet de ui toe en fruit deze tot hij bruin begint te worden, ongeveer 2 minuten. Voeg de knoflook en wortels toe en bak nog een paar minuten mee.

  6. Doe het spek en het rundvlees terug in de pan en DOE DE STEW KRUIDEN ERBIJ

  7. Strooi vervolgens de bloem erover en schep het vlees in een jasje. Laat 4 minuten garen want de bloem heeft even tijd nodig om te garen!

  8. Gooi het vlees na 4 minuten nogmaals om en laat nog 4 minuten garen. (Door dit proces wordt de bloem bruin en krijgt het vlees een lichte korst).

  9. Voeg de tomatenpuree toe.

  10. Roer de wijn en het water erdoor, zodat het rundvlees nauwelijks bedekt is. Nu is het een goed moment om met een houten lepel alle overgebleven bruine stukjes van de bodem van de pan te schrapen!

  11. Breng de barbecue naar indirect garen door hitteschild, en temp mag zakken naar 120 graden.

  12. Zodra het begint te pruttelen, deksel erop. Laat 2 1/2 tot 3 uur sudderen of tot het vlees zacht is. Het vlees is gaar als een vork er gemakkelijk in prikt.

  13. Terwijl het vlees kookt, bereidt u de uien en champignons.

  14. Het schillen van zilveruitjes kan lastig zijn, dus hier is een trucje: breng een pan vol water aan de kook. Terwijl het water kookt, snijd je de wortels van de uien. Voeg dan de uien toe en blancheer ze ongeveer een minuut. Breng ze over in een kom met ijswater om het koken te stoppen. Knijp in elke ui aan het stengeluiteinde en hij zou net uit zijn schil moeten glijden. Zo niet, gebruik dan een schilmesje om de schil te verwijderen. (Wij konden geen verse zilverui vinden en gebruikten zilveruitjes uit een pot die we eerst met water hebben gespoeld en laten uitlekken.

  15. Verhit de olijfolie en de boter in een grote pan op matig vuur tot ze borrelen. Voeg de uien toe en bak ze ongeveer 10 minuten, onder af en toe roeren, tot ze bruin zijn. Pas op dat de schil niet breekt! Voeg de in kwarten gesneden champignons toe en roerbak kort.

  16. Voeg zilverui en champignon bij het vlees nadat dit 2 uur heeft geprutteld.

  17. Check na 3 uur of het vlees gaar is. Is dat niet, zet steeds weer een kwartiertje terug en check.

  18. Haal van de grill af en scheidt de saus van het vlees, spek en wortels.

  19. Zeef de saus door een fijnmazige zeef boven een steelpan. Schep het vet van de saus af en laat nog een minuut of twee sudderen, waarbij je extra vet afroomt als het omhoog komt. Kook tot de saus dik genoeg is om de achterkant van een lepel te bedekken. Voeg een paar eetlepels water toe wanneer de saus te dik is.

  20. Zet het vlees en de groenten terug op de grill en giet de saus erover.

  21. Doe het deksel van de barbecue dicht en laat je gerecht nog even 2 tot 3 minuten sudderen, waarbij je het vlees en de groenten verschillende keren met de saus omschept/bedruipt.

  22. Garneer met gehakte peterselie en serveer direct. Dit stoofgerecht is lekker met aardappelpuree of gepofte aardappel. Geniet ervan.

4. Beef pot pie van beefhammer onder deeg

Verras je gasten tijdens Thanksgiving. Dueze ‘taart’ wordt jouw succes, met een zelfgebakken deegdak en een heerlijke vulling die je naar eigen keuze kunt maken. In dit recept maakten we een dag van tevoren een Beef Hammer en gebruikten het pulled beef om de hartige mini pies te vullen.

Maar je kunt natuurlijk ook je eigen variant maken met snel gegrild lamsvlees of een stukje zalm grillen en in kleine stukjes toevoegen aan de vulling. Veel plezier! En het grote voordeel: je kunt de potjes als een dag van te voren vullen en klaarzetten.

Op Thanksgiving zelf is de enige handeling om de hittebestendige bakjes op de barbecue te zetten, en in 30 minuten ben je klaar! Het deeg maak je natuurlijk zelf want het voegt een extra verrassingselement toe aan je gerecht. Wij helpen je met onderstaand recept.

YOU CAN’T GO WRONG. BE THE MASTER.

> > BEKIJK HIER DE HOW-TO VIDEO < <

Ingrediënten beefhammer (of gebruik vis of lam)

  • 1 beefhammer (2-2,5 kg)
  • Not Just BBQ butcherpaper
  • Not Just BBQ Smoke Chunks Cherry
  • Not Just BBQ smokehouse rub
  • Not Just BBQ Whisky Pepper Saus

Ingrediënten pot pie

  • 160 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram bloem
  • Extra bloem voor uitrollen
  • Half ei
  • Mespunt salt
  • Bruin bier
  • 1 winterpeen
  • 1 bosui
  • 1 doos diepvries erwten
  • Not Just BBQ butcherpaper

Bereiding dag vooraf Lees voor bereiden van beefhammer HIER HET RECEPT

Bereidingswijze dag zelf:

  1. Verwarm de barbecue voor op 175 graden Celcius
  2. Vet de quichvorm licht in en zet opzij.
  3. Rol het taartdeeg uit. Snijd grote cirkels (groot genoeg voor bodem en zijkanten quichvorm) en kleine cirkels voor het ‘dakje’ van de pie’s uit het taartbodemdeeg. Restjes taartkorstdeeg kan je steeds opnieuw rollen.
  4. Snijdt alle groenten klein.
  5. Blancheer de erwten en wortel met heet water. Laat paar minuten in heet water staan.
  6. Gebruik het vlees van de beefhammer en trek het los met twee vorken. Overgiet met extra Whisky Pepper saus. Voeg aan het mengsel alle groenten toe.
  7. Bekleed de quichvormen met grotere deegcirkels en verdeel het vleesmengsel gelijkmatig over de vormpjes. Bedek met de kleinere cirkels en knijp de randen samen om af te sluiten.
  8. Prik gaatjes in de bovenkant van elke taart, of 1 kruis in het midden. Dit is nodig om damp kwijt te kunnen.
  9. Bak 25 tot 30 minuten, tot de pastei goudbruin kleurt.
  10. Terwijl de pasteien worden gebakken, kan je eventueel nog een jus maken van vlees van een van je andere gerechten.

Serveer de pot pie’s warm en dampend. Eventueel met een frisse salade en een gepofte aardappel erbij. Serveer met jus en pittige assortiment chilli sauzen.

Welk recept voor BBQ gerechten voor Thanksgiving lijkt jou het lekkerst om te maken? Laat het ons weten via Instagram, Facebook of DM! Tag #notjustbbq en we delen jouw foto’s en video’s onder onze barbecue fans.

Groet, het Not Just BBQ team

Het volledige assortiment rubs en kruiden vindt je HIER >

4x Thanksgiving recepten | Not Just BBQ (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 5584

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.