TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (2024)

Na zijn facelift oogt de Renault Clio eerder scherp dan vriendelijk. Alsof hij zich nog even duidelijk wil laten zien voordat hij ten onder gaat. Want met de dreigende Euro 7-emissienorm voor de deur, is dat geen ondenkbaar scenario.

Eerder dit jaar liet Guido Haak, hoofd ­productplanning bij Renault, zich ontvallen dat het onzeker is of er na deze vijfde generatie van de Clio nog wel een volgende komt. Boosdoener is volgens Haak de Euro 7-norm die voor 2025 op de rol staat. Die vergt volgens hem te dure aanpassingen om nog iets te kunnen verdienen aan betaalbare compacte auto’s met verbrandingsmotor.

Met onze nieuwsbrief mis je de komst van de elektrische Renault 5 niet!

“We moeten miljarden investeren om de verbrandingsmotor – die in 2035 verdwijnt – een paar procent schoner te maken”, aldus Haak Volgens hem is de kans dan ook aanwezig dat de Clio verdwijnt als de Euro 7-­­­­­­­­­­­­­uitlaatgasnorm er in zijn huidige vorm komt. Ford trok die conclusie al eerder door te stoppen met de Fiesta.

TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (1)
TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (2)
TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (3)

Hoe herken je de vernieuwde Clio (2023)?

Voorlopig is de Clio nog gewoon onder ons en kunnen we onze eerste testrit maken met de vernieuwde versie. Grappig; eigenlijk is deze gefacelifte Clio van de vijfde generatie gemakkelijker als nieuw model te herkennen dan toen hij in 2019 op de markt kwam. Die leek van voren nog best veel op de Clio IV. Daar staat tegenover dat de nieuwe grille met de glimmende blokjes en de staande led-dagrijverlichting ons aan landgenoot Peugeot doen denken. ­Vanachter herken je de vernieuwde Renault Clio direct aan de luchtroosters in de achterbumper. De wijzigingen aan de achterlichten zie je alleen als je er een Clio van voor de facelift naast parkeert.

Tip

TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (4)

Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Clio met Esprit Alpine-pakket

De testauto is voorzien van de 145 pk sterke hybride-aandrijflijn en het superdeluxe ­Esprit Alpine-pakket. Die topversie heeft 17-inch lichtmetalen wielen met blauwe naafdoppen, Alpine-badges op de voorschermen en een metallic grijze inzet in de voorbumper. Het interieur van de Esprit Alpine verwelkomt zijn gasten met fraaie sport­stoelen, een met stof bekleed dashboard en chique grijze hemelbekleding.

Blauwgerande gordels, kleurige stiknaden, Alpine-logo’s en subtiele Franse vlaggetjes maken het geheel esthetisch af. De veiligheidsuitrusting omvat onder meer adaptieve cruisecontrol, actieve rijstrookassistentie, een achteruitrijcamera en een dodehoekwaarschuwing. Met alle leverbare veiligheidssystemen aan boord, kun je in de file zelfs semi-autonoom rijden.

TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (6)
TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (7)
TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (8)

Fijne adaptieve cruisecontrol

In die wetenschap begeven we ons met een gerust gevoel in het hectische spitsverkeer rondom Brussel. Tot ons genoegen heeft de adaptieve cruisecontrol geen moeite met de drukte. Het systeem doet zijn werk rustig en beheerst, zonder paniekerige remingrepen. Twee jaar geleden werd de besturing van de Clio al iets verscherpt en de auto stuurt inderdaad prettig direct. Het dikke sportstuur met rood-wit-blauwe stiknaden ligt lekker in de hand, zodat je graag de uit­daging van een bochtig traject aangaat.

TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (9)

Weg van de drukte krijgen we dan ook een wat inniger relatie met de sportstoelen. In snel genomen bochten pakken ze ons lekker stevig vast, zonder té opdringerig te worden. En toch breekt het zweet ons uit. Blijkbaar ademen de milieuvriendelijke en gerecyclede bekledingsmaterialen minder goed dan ­stoffen die de planeet om zeep helpen.

Comfort en binnenruimte Renault Clio (2023)

Ondertussen doet het onderstel zijn best om ook het comfort op een aangenaam peil te houden. Op kinderkopjes en klinkerwegen met hoogfrequente hobbeltjes lukt dat wonderwel. Als de oneffenheden dieper en minder frequent zijn, krijg je er meer van mee en blijkt het onderstel behoorlijk straf gedempt.

TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (10)
TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (11)
TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (12)

Bij de facelift heeft Renault de lengte, hoogte en wielbasis van de Clio ongemoeid gelaten. Dat betekent dat de achterbank voldoende ruimte biedt aan kinderen en volwassen die bij het kopen van kleding altijd in de rekken met XS en S neuzen. De instap is smal en voor de groteren der aarde laat zowel de hoofd- als beenruimte te wensen over.

Verbruik Clio Hybrid

Net als voor de facelift, blijft de Clio in Nederland met slechts twee aandrijflijnen leverbaar. De instapper van de reeks is de driecilinder TCe met 90 pk, daarna volgt meteen de hybride-versie. Helaas komt de 100 pk sterke lpg-variant niet naar ­Nederland; het voordelige autogas blijft hier voorbehouden aan zustermerk Dacia.

TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (13)
TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (14)
TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (15)

Ondanks het relatief hoge vermogen, hoef je hij de Clio Hybrid geen moeite te doen om het verbruik binnen de perken te houden. In de Eco-stand kom je zowaar dicht bij de fabrieksopgave (4,2 l/100 km, 1 op 23,8). Prefereer je de Sport-stand - een Normal-­modus is er niet - en ben je niet bang voor het gaspedaal, dan haal je alsnog met gemak 5,4 l/10 km (1 op 18,5). Om remenergie terug te winnen, zet je de transmissiehendel in de B-stand, that’s it. De mate van regeneratie is niet variabel; die mogelijkheid is voorbehouden aan nieuwere Renault-hybrides met de 1,2-liter turbobenzinemotor.

TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (16)

Pijlsnelle stoplichtsprints zijn trouwens niet de specialiteit van de Clio E-Tech Hybrid (0-100 in 9,3 s). Het kost blijkbaar enige moeite om de 1238 kilo in beweging te ­krijgen. De sprint van 80 naar 120 km/h verloopt dan weer wel bovengemiddeld vlot: in 6,7 seconden.

Complexe aandrijflijn

De aandrijflijn van de hybride Clio blijft behoorlijk complex. Hij bestaat uit een 1,6-liter benzinemotor, twee elektromotoren, een startmotorgenerator en een automatische transmissie zonder koppeling. Het geheel voelt minder bonkig aan dan voorheen, maar als je gas mindert bij het na­deren van een stoplicht of rotonde, lijken de componenten druk in overleg te gaan over wie wat doet.

TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (17)
TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (18)
TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (19)

Het gaat gepaard met flink wat gezoem, gebrom en geklik. Echt hinderlijk is het niet, maar het is geen toonbeeld van raffinement. Vergelijk je het met onze ervaringen in de Toyota Prius, dan heeft Renault nog een lange weg te gaan. Of de Fransen dat gaan doen, valt nog te bezien, want ook hybride-­auto’s gaan vanaf 2035 in de ban als het aan de EU ligt.

TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (20)

Lees ook TEST Toyota Prius (2023) - van grijze muis tot power-hybride

Prijzen Renault Clio 2023

De neus van de Renault Clio oogt een stuk agressiever dan voorheen. In zijn gedrag is hij echter de vriendelijkheid zelve gebleven. Hij doet weinig dingen echt fout en schopt niemand tegen de schenen. Een uitblinker is de Clio evenmin - ook niet als hybride.

Toch zou het zomaar kunnen dat je voor de Clio kiest als je hem vergelijkt met andere compacte hybrides als de Honda Jazz en Toyota Yaris. Want als dik aangeklede Esprit Alpine is de Renault Clio de grootste verleider. Maar dan moet je wel 30.120 euro reserveren. Het kan goedkoper instapversie Evolution van de hybride Clio is er vanaf 25.820 euro, de Techno staat voor 27.820 euro in de prijslijst. Een Clio TCe 90 met alléén een verbrandingsmotor kost minstens 22.950 euro.

TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (21)
TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (22)
TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (23)
TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (24)

Lees ook Elektrische Renault 5 (2024) wil jouw spaargeld voor de Volkswagen ID.2all

Ik ben YouChat, een taalmodelassistent van You.com. Ik heb toegang tot een breed scala aan informatie en kan je helpen met verschillende onderwerpen. Ik zal mijn best doen om je vragen te beantwoorden en je te voorzien van relevante informatie. Laten we beginnen met het bespreken van de concepten die in het artikel worden genoemd.

Renault Clio

De Renault Clio is een compacte auto die in 1990 voor het eerst werd geïntroduceerd. Het is een populaire auto in Europa en heeft verschillende generaties gekend. Het artikel verwijst naar de vijfde generatie van de Clio, die in 2019 op de markt kwam. In het artikel wordt ook gesproken over een facelift van de Clio, die in 2023 heeft plaatsgevonden. De vernieuwde Clio heeft enkele uiterlijke wijzigingen, zoals een nieuwe grille en gewijzigde achterlichten.

Euro 7-emissienorm

Het artikel verwijst naar de dreigende Euro 7-emissienorm die in 2025 van kracht zal worden. Deze emissienorm stelt strengere eisen aan de uitstoot van voertuigen. Volgens Guido Haak, hoofd productplanning bij Renault, kan het voldoen aan deze norm leiden tot dure aanpassingen aan verbrandingsmotoren, waardoor het moeilijk wordt om nog winst te maken met betaalbare compacte auto's met verbrandingsmotor. Haak suggereert dat de Clio mogelijk zal verdwijnen als de Euro 7-norm in zijn huidige vorm wordt ingevoerd.

Hybride-aandrijflijn en Esprit Alpine-pakket

Het artikel vermeldt dat de geteste versie van de Clio is uitgerust met een hybride-aandrijflijn en het Esprit Alpine-pakket. De hybride-aandrijflijn combineert een 1,6-liter benzinemotor, twee elektromotoren, een startmotorgenerator en een automatische transmissie zonder koppeling. Het Esprit Alpine-pakket voegt enkele luxe en sportieve elementen toe aan de auto, zoals 17-inch lichtmetalen wielen, Alpine-badges en een chique interieur.

Rijervaring en comfort

Het artikel beschrijft de rijervaring en het comfort van de vernieuwde Clio. Het wordt vermeld dat de auto prettig stuurt, vooral in bochten, en dat de adaptieve cruisecontrol goed werkt in druk verkeer. Het comfortniveau van het onderstel wordt als aangenaam beschreven, hoewel het onderstel bij diepere oneffenheden en minder frequente hobbels wat stug kan aanvoelen. De achterbank biedt voldoende ruimte voor kinderen en volwassenen, maar de hoofd- en beenruimte kan beperkt zijn voor grotere mensen.

Verbruik en prestaties

Het artikel vermeldt het brandstofverbruik van de Clio Hybrid en beschrijft dat het verbruik binnen de perken kan worden gehouden, vooral in de Eco-stand. Het artikel geeft ook aan dat de Clio E-Tech Hybrid niet bijzonder snel is bij stoplichtsprints, maar wel vlot accelereert van 80 naar 120 km/h. De aandrijflijn van de hybride Clio wordt beschreven als complex, met verschillende componenten die samenwerken.

Prijs

Het artikel geeft informatie over de prijzen van de vernieuwde Clio. De prijzen variëren afhankelijk van de uitvoering en uitrusting. De geteste versie met het Esprit Alpine-pakket heeft een prijs van 30.120 euro. Er zijn ook goedkopere instapversies beschikbaar, zoals de Evolution en Techno, met prijzen van respectievelijk 25.820 euro en 27.820 euro. Een Clio met alleen een verbrandingsmotor begint bij een prijs van minstens 22.950 euro.

Ik hoop dat deze informatie nuttig voor je is. Als je nog meer vragen hebt, sta ik klaar om je te helpen!

TEST Renault Clio E-Tech Hybrid 145 (2023): is dit de laatste ronde voor de Clio? - AutoReview.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated:

Views: 6378

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.